Stara Pazova je nadaleko poznata po dobroj gastronomiji, odnosno hrani i piću, ali svakako pobedu u specijalitetima odnose pazovačke kifle, koje prave vredne žene u pekari koja se nalazi u Svetosavskoj ulici br 9.
Pravi recept za pazovačke kifle imaju u Turističkoj organizaciji opštine Stara Pazova, koji osim što promovišu turističke potencijale, čuvaju od zaborava stare recepte i zanate.
RECEPT:
- 700 ml vode
- 2 kocke kvasca
- 1 kg brašna
- kašika soli
- 3 kašike šećera
- 1 do 2 kašike masti
- šoljica ulja
Kvasac posuti s malo šećera i preliti s mlakim mlekom pa sačekati da počne da “radi”.
U vanglu sipati brašno, šećer, so i kvasac pa umesiti testo.
Dodavati po malo ulja, potom prekriti pamučnom krpom i ostaviti da se “podigne”.
Kada je testo “nadošlo” prebaciti na radnu površinu dodati dve kašike masti pa još jednom blago premesiti. Odvajati jufkice pa oklagijom razvlačiti i oblikovati kiflice.
Ređati na pleh. Odgore premazati umućenim jajem. Posuti solju, susamom, kimom, po ukusu. Sačekati da kiflice malo “odmore”, najmanje 20 minuta, pa tek onda stavljati da se peku.
Kada se stave u rernu, ne zatvarati je odmah, već malo ostaviti otvorenu da testo počne da raste, tek onda zatvoriti i ostaviti da se kiflice peku na 180 stepeni.