Ovogodišnja manifestacija ,,Gastro Srem” je bila najveća do sada sa najvećim brojem izlagača, izvođača i posetilaca. Gastronomsko – turističke manifestacije “Gastro Srem” odžana je po peti put 2. i 3. septembra na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi na kojoj se predstavlja oko 70 autentičnih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim I autentičnim proizvodima izdvajaju po kvalitetu.
Više od 70 izlagača, autentični proizvodi i ukusi, zvuci tamburica, autentični mirisi tradicionalnih jela…sve je to Gastro Srem. Ovo je manifestacija koja čuva kulturu i tradiciju.
Autentični sremački specijaliteti – valjuške nasuvo, oko sela testa, testo na kuruzovini, rezanci sa makom, slovačke nadlacke, ćufte u kifli i druga tradicionalna jela su samo deo bogate gastronomske ponude na petom “Gastro Sremu”.
Na manifestaciji je bio izložen i kuvar star 120 godina u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Janković iz Srema koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković ( 1869-1947) po zanimanju bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkom jeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.
-,,Radujemo se svi zajedno ovoj manifestaciji, ovo je mali jubilej i postajemo polako prepoznatljivi po ovoj manifestaciji. Izuzetno nam je važna i od visokog je opštinskog značaja i vidimo da je svaka godina sve bolja i bolja. počeli smo veoma stidljivo za vreme Privrednog sajma da organizujemo ,,Šunka Fest”, jer je ovde i srce Srema, blizu Dunava, Fruške Gore, zbog toga smatramo da takva manifestacija pripada nama ovde. Kada sam otvarao manifestaciju, pomenuo sam da sam razgovarao sa našom opštinskom upravom o smerovima u školi koji nama ovde fale i koja bi to zanimanja mogli da uvedemo. Tako smo odlučili da u ekonomsko-trgovinskoj školi otvorimo jedan novi zanimljiv smer koji je od izuzetnog značaja, a to su kuvari. U zbilji, a i u šali sam pomenuo kada sam držao govor da mi u Sremu volimo da jedemo lepo i da kuvamo. Tako i ova manifestacija nosi tu poruku. “- istakao je predsednik opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović.
-” Ova manifestacija predstavlja upravo vid zaštite i očuvanja naše tradicije jer u ovom vremenu naučno-tehnoloških dostignuća koja brzo napreduju mi moramo sačuvati naše korene i našu tradiciju. Tradicija je upravo negde u jelu i u piću, a tu je onda i igra i pesma i sve je to naša kultura. Ovakvi skupovi omogućavaju i da se sretnu privrednici iz raznih oblasti i razmene svoja iskustva i možda uspostave i privrednu saradnju.- naglasio je zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Radivoj Paroški.
Gastro Srem je dobitnik priznanja “Najbolje iz Vojvodine”, koje garantuje kvalitet.
Manifestacija se održava u organizaciji Opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu .
Projekat “Pazova- najbolje mesto za život” realizuje se u sklopu medijskog projekta koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Stara Pazova.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.